Enchiladas to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Potrawa ta ma postać naszych rodzimych gołąbków, jednak zawiera trochę inne składniki. Najczęściej jest przygotowywana na bazie kukurydzianej tortilli, którą najpierw podsmaża się na oleju, by trochę zmiękła. Następnie tak przygotowany placek smaruje się sosem, przy czym wyróżniamy kilka ich rodzajów: tradycyjny (suszona papryka chili zmieszana z warzywami sezonowymi), czerwony (pomidory i papryka chili), zielony (na bazie miechunki pomidorowej i zielonej papryki chili) oraz mole. Ten ostatni zawiera najwięcej składników, do których należy: papryka, orzechy, gorzka czekolada oraz pieczone liście awokado. Następnie placek posmarowany sosem napełnia się farszem i zawija. Całość umieszcza się w żaroodpornym naczyniu warstwami, przy czym każdą warstwę pokrywa się sosem. Enchiladę wypełnia się wieloma rodzajami farszów. Do najpopularniejszych należą farsze mięsne, warzywne, serowe, owoce morza oraz ziemniaczane. Danie to serwuje się z licznymi dodatkami, takimi jak grillowany ser, śmietana oraz oliwki.

www.bio-amore.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ