Dieta Shangri-La

Dieta Shangri-La jest reklamowana hasłem „Jedz wszystko, nie głoduj, chudnij!”. Rzeczywiście, dieta odchudzająca, opracowana przez dr Setha Robertsa – amerykańskiego psychologa – nie zakłada liczenia kalorii, a także nie zakazuje ani nie ogranicza spożywania żadnych produktów. Dr Roberts znalazł bowiem skuteczny sposób na pohamowanie apetytu, a co za tym idzie – na pozbycie się zbędnych kilogramów. Dieta Shangri-La to dieta odchudzająca, która jest oparta na teorii „set point” – punktu odwołania. Jest nim waga, do której dąży ciało poprzez zmniejszanie lub zwiększanie głodu i przemiany materii. Gdy waga rzeczywista jest powyżej punktu odwołania – apatyty maleje, i odwrotnie – gdy jest poniżej punktu odwołania – apetyt wzrasta. Ideą diety jest zmiana tego punktu tak, aby osoba odchudzająca się nie odczuwała głodu i schudła określoną przez siebie liczbę kilogramów.

Dieta Shangri-La – zasady. Na czym polega dieta Szangri-La?

Podstawową zasadą diety Szangri-La jest przyjmowanie codziennie od 200 do 400 dodatkowych kalorii, pochodzących z wody z kilkoma (2-3) łyżkami rozpuszczonego cukru albo z 1-2 łyżek oliwy z oliwek lub innego bezsmakowego oleju jadalnego, np. oleju rzepakowego. Bezsmakowe jedzenie jest kluczem do szczupłej sylwetki, ponieważ hamuje apetyt, a co za tym idzie – przyśpiesza proces odchudzania. Jak przekonuje dr Roberts, im jedzenie bardziej smakuje, im bardziej bogaty ma smak, tym jest bardziej tuczące, ponieważ pobudza apetyt. Wodę z cukrem lub oleje należy przyjmować na godzinę przed każdym głównym posiłkiem, czyli średnio 3 razy dziennie. Jeśli będą spożywane w trakcie jedzenia, staną się dodatkowymi kaloriami. Należy je przyjmować w małych porcjach – zbyt duże ilości mogą być przyczyną mdłości. Do przyrządzenia wody z cukrem najlepiej użyć sacharozy, czyli zwyczajnego cukru, lub fruktozy. Nie należy dodawać żadnych soków – nawet z cytryny. Niedopuszczalne jest również stosowanie słodzików (nawet stewii) czy cukru brązowego. Cukier należy rozpuścić w zimnej lub w ciepłej wodzie (jej ilość nie ma znaczenia).

Dieta Shangri-La – jadłospis. Co można jeść na diecie Szangri-La?

Włączenie do jadłospisu wody z cukrem lub oleju to jedyna zmiana w dotychczasowym sposobie żywienia. Nie trzeba ograniczać dotychczasowego menu i liczyć kalorii. Dzięki wodzie z cukrem lub bezsmakowej oliwie osoba będąca na diecie staje się dużo mniej głodna i szybciej czuje się nasycona, a co za tym idzie – zjada mniejsze porcje i chudnie.

jak skuteczna jest Dieta Shangri-La

Dieta Shangri-La – czy jest skuteczna? Ile można na niej schudnąć?

Dr Robert przetestował dietę na sobie. Jak przekonuje, dzięki regularnemu piciu wody z cukrem i bezsmakowej oliwy, do razu stracił apetyt i jadł tylko jeden posiłek co drugi dzień. W ten sposób w ciągu 3 miesięcy stracił ok. 15 kg. Jednak specjaliści podkreślają, iż nie ma żadnych badań klinicznych, które potwierdziłyby tezę, że bezsmakowe jedzenie hamuje apetyt. To samo dotyczy twierdzenia, że jedzenie, które lepiej smakuje, jest tuczące. W związku z tym trudno jednoznacznie stwierdzić, czy dieta Shangri-La jest skuteczna formą odchudzania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ