makaron niskobiałkowy

Produkty bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością. Wiele osób poszukuje nie tylko konkretnych produktów, ale również odpowiednio skomponowanej diety niskobiałkowej. Nie każdy jednak wie, na czym taka dieta polega i dla kogo jest przeznaczona. Co zatem warto wiedzieć o diecie niskobiałkowej?

Na czym polega dieta niskobiałkowa?

Dieta niskobiałkowa jest dietą leczniczą. Polega ona głownie na znacznym ograniczeniu wszelkich produktów białkowych. Co ważne, w przypadku diety niskobiałkowej zaleca się dzienne spożywania białka w stosunku 1 g białka do 1 kg wagi ciała. Całkowite wykluczenie białka nie jest możliwe. Jest ono bowiem potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białka pełnią bardzo ważną funkcję metaboliczną w organizmie. Białko warto jednak w swojej diecie ograniczać, ponieważ jego nadmiar może być przyczyną różnych schorzeń. Niestety skomponowanie diety niskobiałkowej nie jest łatwe, bowiem białko występuje w niemal wszystkich produktach spożywczych. Na rynku dostępne są jednak produkty zastępcze. Przykładowo tradycyjny makaron może być zastąpiony przez makaron niskobiałkowy. Pamiętać także trzeba, aby dieta niskobiałkowa była odpowiednio zbilansowana. Nie może w niej zabraknąć choćby wapnia czy witaminy D.

Dla kogo dieta niskobiałkowa?

Dietę niskobiałkową poleca się przede wszystkim osobą, które cierpią na niewydolność nerek. Stosować powinny są osoby zmagające się także z innymi schorzeniami związanymi z nerkami. Dieta niskobiałkowa w skuteczny sposób ogranicza gromadzenie się w nerkach różnego rodzaju substancji toksycznych. Dietę niskobiałkową warto stosować także w przypadku niewydolności wątroby, chorób trzustki, pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych.

Dieta niskobiałkowa, czyli jaka?

Wiele osób myśląc o diecie niskobiałkowej zadaje jedno, konkretne pytanie. Co jeść na diecie niskobiałkowej? Najważniejszym źródłem energii są wówczas przede wszystkim węglowodany, dlatego warto sięgać po takie produkty jak pieczywo niskobiałkowe czy wspomniany już makaron niskobiałkowy. Ważne jest także, aby wiedzieć jakich produktów unikać. Wymienić można tu choćby mleko, kefir, jogurt, jajka, sery, mięso czy ryby. Pamiętać także trzeba o znacznym ograniczeniu soli. Dotyczy to także przekąsek solonych. Produkty te zastąpić można dużą ilością warzyw, owoców oraz artykułów zbożowych. Jak zatem widać, osoba na diecie niskobiałkowej nie jest skaza jedynie ma makaron niskobiałkowy i niskobiałkowe pieczywo. Dieta niskobiałkowa jest zdrowa, a jednocześnie pożywna i smaczna.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ