W tradycyjnej kuchni warszawskiej dominowały od zawsze dania tradycyjnie polskie. Od wielu jednak lat, z uwagi na napływającą do stolicy naszego kraju ludność z poszczególnych dzielnic, kuchnia warszawska została wzbogacona o bardzo wiele potraw regionalnych, tak więc w dzisiejszym kształcie jest szalenie różnorodna. Są jednak niektóre potrawy, bardzo klasyczne właśnie dla samej Warszawy. Jednym z takich dań są flaki po warszawsku – jest to potrawa w postaci gęstej zupy, złożona w głównej mierze z gotowanych długo, pociętych na paseczki kawałków żołądków wołowych, z tym, że warszawska tradycyjna wersja flaków musiała obowiązkowo zawierać w sobie pulpeciki z dodatkiem kostnego szpiku. Drugą na wskroś warszawską potrawą, która powstała tu właśnie, są słynne obecnie w całym kraju wuzetki. Nie jest to nic innego jak ciastka, złożone z biszkoptu przekładanego kremem, a polane to wszystko jest czekoladą. Ciastko to powstało około 50 lat temu, wytworzone przez jednego z cukierników warszawskich z okazji budowy słynnej w Warszawie trasy W-Z.

www.yummie.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ