Polska kuchnia od wieków nie może się obejść bez tej najzwyklejszej przyprawy. Czosnek od wieków uprawiany był w przydomowych ogródkach, jako roślina mająca duże znaczenie w medycynie ludowej, oraz codziennej kuchni. Pieczony czosnek wykorzystywany był i jest do smarowania chleba, wieprzowina, dziczyzna, wołowina nabierają znakomitego smaku i kruchości, a medycynie ludowej, domowej, ma ogromne znaczenie jako roślina uodparniająca, przeciwdziałająca grzybicom, zwalczająca bakterie. Dla tych, którym zapach czosnku przeszkadza, farmaceuci opracowali ekstrakt z czosnku zamknięty w żelowych kapsułkach, równie skuteczny, jak zjedzone na surowo świeże ząbki czosnku, ale nie pozostawiające w ustach charakterystycznego zapachu. Niestety, w naszych sklepach pojawiły się duże ilości czosnku sprowadzanego z Chin – niestety, zdecydowanie różni się od naszego, który może nie jest tak okazały, ale ma o wiele więcej dobrych właściwości niż ten sprowadzany z Azji. Chiński czosnek może zawierać pleśń, grzyby oraz substancje chemiczne groźne dla człowieka.

www.dessire.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ