Kiedy nie ma sezonu na owoce, zaczyna się długa, mroźna i niezbyt przyjemna pora roku zwana zimą, na desery możemy podawać świeżo upieczone ciasta. Oczywiście ciasto z owocami robi się przeważnie latem, ale jeśli mamy zrobione przetwory owocowe takie jak kompoty, lub zamrożone owoce, także możemy upiec wspaniałego biszkopta z galaretką i owocami. Zimą przeważnie gustuje się w ciastach biszkoptowych, z kremami, nadzieniem z dżemu albo z bita śmietaną. Bardzo często piecze się także drożdżówki różnego rodzaju. Z braku owoców przede wszystkim robi się je z budyniem lub z kruszonką. Na deser można podawać także ciasta lodowe, ale nie poleca się ich w zimę. Latem zupełnie inaczej smakują takie ciasta z dodatkiem świeżych owoców i lodów. Ciasto na deser może być podawane na ciepło lub na zimno. Zwłaszcza serniki mają takie udogodnienie, ponieważ możemy je upiec lub zrobić na zimno z biszkoptem i galaretką. Idealnie pasuje on na każdą porę roku, jest doskonałym posiłkiem na deser i nie tylko. Pasuje jako podwieczorek i deser po kolacji.

www.kobiecymokiem.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ