czwartek, kwiecień 25, 2024

Jajka a kulinaria potraw świątecznych

0

Każdy z nas wie, że jaja kurze to nieodzowne elementy składników potrzebnych do przygotowania potraw, gdzie jajka używane są do wyrobu ciast czy też panierowania kotletów. Oczywiste także jest to, że, na co dzień zużywamy ich bardzo wiele, a w okresie świąt i karnawału jeszcze więcej. Warto także wspomnieć, że w sytuacji jakiejkolwiek okazji stajemy przed wyzwaniem przygotowania posiłku dla większej ilości osób. Natomiast w większości przypadków zapominamy o umyciu jaj przed ich użyciem, gdzie powinno nam wejść w nawyk nieustanne mycie produktów spożywczych. Wydawać się może, że jajo jest czyste natomiast na jej powłoce mogą być tysiące bakterii, które powodują choroby. Na szczęście bardzo mało słyszy się o chorobach, stąd wnioskujemy, że nasze organizmy są wystarczająco odporne. Jednakże przed użyciem jaja warto się upewnić, czy jajko jest odpowiednio świeże, aby można było go użyć. Możemy to sprawdzić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy jajko wrzucić do pojemnika z wodą, gdzie jajo świeże opadnie na dno.

www.mimamo.pl

Nowoczesna, australijska kuchnia fusion

0
Kuchnia orientalna dla osób z nadwagą

Australijską kuchnię można nazwać najbardziej nowoczesną kuchnią świata – dzięki napływowej ludności z całego świata, łączy ze sobą wiele kulinarnych kultur, ale także nie zapomina o kuchni rdzennych mieszkańców – Aborygenów, znajdując w niej inspirację do kolejnych potraw. Początki kuchni australijskiej, to kuchnia brytyjska, która nie wniosła tu nic ciekawego. Szefowie kuchni poszukiwali nowych smaków, a dominującymi było bogactwo kuchni azjatyckich – z Tajlandii, Indonezji, Indii, Japonii. Wraz z osiedleniem się w Australii Amerykanów, wpływy tej kuchni natychmiast znalazły swoje odzwierciedlenie w nowych potrawach. Od dawna, w kuchni australijskiej wykorzystuje produkty pochodzące z tego kontynentu, dodając do nich przepisy azjatyckie, lub odwrotnie. Poszukiwane są wciąż nowe smaki. Australijczycy preferują wołowinę i cielęcinę, które to mięsa doprawiają trawą cytrynową, szafranem, kolendrą, kardamonem. Popularne są tu szpinak i buraczki, ale serwowane w nietypowy sposób – na przykład z szafranową polentą. Bez trudu znajdziemy tu także owoce durianu z Tajlandii, które znajdują swoje zastosowanie w kuchni fusion. Ze względu na swoje położenie, w Australii znajdziemy niepowtarzalne bogactwo owoców morza i ryb, przyrządzane na wiele sposobów, zawsze świeże i pachnące oceanem. Kuchnia brytyjska też ma się tu dobrze – miłośnicy puddingów i kidney pie znajdą je bez trudu.

www.amer-tour.pl

Smaki pór roku

0

Wielokrotnie zdarzyło się chyba każdemu usłyszeć stwierdzenia „smaki lata”, albo „smaki wiosny”, „smaki zimy” czy „smaki jesieni”. I pewnie większość, słysząc ten tekst, zastanawiała się, o co chodzi i co autor miał na myśli. Przecież nie chodzi o jedzenie drzew z aktualnym kolorem liści czy o jedzenie trawy. No to raczej oczywiste, że nie. Chodzi jednak o to, że niektóre potrawy są potrawami sezonowymi, bo główne ich składniki są dostępne jedynie podczas danej konkretnej pory roku. Np. placków z cukinii w zimie nikt nie zrobi, bo skąd wtedy weźmie cukinię? Mrożona się nie nadaje przecież. Zatem takie placki są letnią potrawą sezonową i reprezentują smak lata. Smakiem wiosny są wszelkiego rodzaju nowalijki i inne świeże warzywa. W zimie one smakują zupełnie inaczej. Poza tym ciężko w zimie o świeżą rzodkiewkę czy szczypiorek. No, chyba że spod folii i ciepłych warunków, ale to już nie to samo, co na wiosnę . Zatem taka rzodkiewka będzie jak nic smakiem wiosny. Smakiem jesieni mogą być np. jabłka zerwane w sadzie, które w miarę swojej świeżości, przyniesione do domu, wydzielają charakterystyczny miły aromat. O smak zimy pewnie zdecydowanie gorzej, ale może to być choćby jakieś niesamowicie trudne do zrobienia ciasto, którego przez cały rok się nie robi ze względu na brak czasu.

www.cyber-fly.pl

Nie bądźmy nudni

0
Kuchnia orientalna

Najczęściej jest tak, że na nasze stoły trafiają niezmiennie te same potrawy. Nietrudno zgadnąć, że po naprawdę krótkim czasie zaczną się nam one nudzić i nie będziemy mieli najmniejszej ochoty na to, żeby je jeść. Nuda w kuchni jest naprawdę złym zjawiskiem i powinniśmy robić wszystko, żeby uniknąć takiej sytuacji. Obecnie naprawdę nie możemy narzekać, bo na wiele sposobów możemy dotrzeć do ogromnej liczby rozmaitych przepisów. Tym samym wystarczy kilka kliknięć myszką, żeby doszukać się w sieci internetowej różnych portali, stron czy blogów. Wszystkie będą o tematyce kulinarnej i na wszystkich będziemy mieli styczność z naprawdę wieloma przepisami. Najczęściej dania możemy wykonać w szybkim czasie, a tym samym będą one smakowały niesamowicie. Warto starać się robić wszystko, żeby na nasze talerze się wkradła się nuda. Z pewnością warto szukać nowych potraw, nowych dań. Kto wie, być może natkniemy się na coś tak smacznego, że konkretne danie stanie się naszym ulubionym i będzie trafiało na nasze stoły niezwykle często? Z pewnością dzięki takim właśnie przepisom wiele się dowiemy, zdobędziemy nową wiedzę i wiadomości. Nic zatem nie pójdzie na marne. Wiele osób praktykuje taki sposób i jest to naprawdę polecane.

www.u21.pl

Tanie rozwiązanie na kredyt

0

Coraz częściej i chętniej żyjemy na kredyt. Banki proponują nam coraz częściej kredyty na korzystnych warunkach. Często w taki właśnie sposób popadamy w problemy finansowe. Jesteśmy zewsząd bombardowani sloganami w stylu weź pożyczkę. Nasze zadłużenie może w ten sposób wzrastać po wielokroć. Coraz częściej wtedy jest nam wtedy trudno wyjść ze spirali zadłużenia. Nasze życie wtedy zaczyna przypominać koszmar. Jest jedno rozwiązanie jakie może nam pomóc. Rozwiązaniem problemów z pożyczkami jest kredyt konsolidacyjny. Wzięcie takiego kredytu wiele razy potrafiło uratować komuś dosłownie życie. Kiedy nie ma już wyjścia z sytuacji podbramkowej zostaje nam wzięcie kredytu konsolidacyjnego. Dzięki takiemu rozwiązaniu można sobie uprościć życie. Dzięki temu kredytowi zmniejsza się rata jaką musimy spłacać np. za kilka urządzeń. Jednak nie zawsze jest możliwy kredyt konsolidacyjny ponieważ ważna jest dla banku wypłacalność dłużnika. Starajmy się jednak nie popadać w spiralę zadłużenia spowodowaną pożyczkami.

www.pustelnica.pl/

Łuszczyca coraz większym problemem

0

Według dostępnych statystyk łuszczyca oraz pozostałe choroby skórne stają się coraz większym problemem zdrowotnym dla naszego społeczeństwa. Dane pokazują szybko rosnący wzrost zachorowań, w tym przede wszystkim wzrost zachorowań na taką chorobę, jak łuszczyca. Jednak, chociaż „główną“ chorobą skórną jest łuszczyca, to nie można ignorować faktu, że pozostałe choroby skóry również stają się coraz bardziej „popularne“. W zgodnej opinii większości ekspertów jest to pochodna niekorzystnych zmian naszego trybu życia, który z biegiem czasu staje się coraz bardziej niezdrowy i coraz bardziej predysponuje nas do różnego rodzaju schorzeń, w tym także do schorzeń skóry, która przecież jest tym miejscem, w którym bardzo często przejawia się prawda o ogólnej kondycji całego organizmu.Pozostaje więc chyba tylko postawić pytanie, kiedy wreszcie nasza służba zdrowia weźmie się na poważnie do walki z problemem pt. łuszczyca. W większości państw Europy zachodniej już od dłuższego czasu istnieją specjalne programy zdrowotne, których celem jest zapobieganie i walka z tą chorobą, jednak wiele wskazuje, że nasz kraj raczej nieprędko osiągnie podobne stadium rozwoju.

www.maleacieszy.pl

Barwniki spożywcze

0

Współczesne kulinaria świata potrafią być bardzo wyrafinowane, a potrawy wymagają specjalnego przygotowania i podania. Bardzo ważnym produktem współczesnej chemii spożywczą są więc barwniki, które raczej nie mają wpływu na smaki wszelkich potraw. Nie tylko kuchnia ma tu wpływ na konieczność stosowania barwników. Jak wiadomo bowiem wizualna ocena jakości towarów spożywczych stanowi jedno z podstawowych kryteriów przesądzających o kupnie. Człowiek stosował barwienie żywności od tysięcy lat. Początkowo używał do tego barwników pochodzenia naturalnego, na przykład soku z jagód lub przypraw. Pokarmy barwiono albo w celach rytualnych albo dla upiększenia stołu. Barwienie na dużą skalę rozpoczęto w momencie produkcji barwników syntetycznych. Co ciekawe niektóre z nich okazały się szkodliwe dla naszego zdrowia i musiały zostać wyeliminowane. Barwa produktu żywnościowego może się zmieniać podczas obróbki cieplnej. Tak dzieje się na przykład z groszkiem konserwowym. Obecnie przemysł spożywczy stosuje zamiennie barwinki pochodzenia naturalnego jak i sztucznego.

www.quadrat.pl

Różne smaki

0
Jedzenie ze smakiem

Najczęściej, gdy wiemy, że coś nam bardzo smakuje, to chcemy także, aby naszym znajomym smakowało. Powinniśmy jednak zawsze zwrócić uwagę na to, ze każdy może sam stwierdzić, czy mu to smakuje czy nie. Nie powinniśmy się więc, obrażać, gdy my lubimy coś naprawdę ostrego, a jakiś nasz znajomy powie, że właściwie wcale to nie jest takie ostre. Jest mnóstwo osób, które gotują tak, jak chcą. Wiedzą, że jeżeli komuś nie będzie smakowało, to będzie mógł sam sobie doprawić. Dla nikogo to nie będzie obraźliwe. Powinniśmy także więc na to sami zwrócić uwagę podczas naszego gotowania. Gdy wiemy, ze nasza rodzina lubi jeść ostre rzeczy, to powinniśmy doprawić to tak, aby im smakowało. Nie powinniśmy się obrażać, że komuś może po prostu nie smakować. Każdy z nas może powiedzieć swoją opinię na ten temat. Zazwyczaj, gdy nam coś nie smakuje to otwarcie o tym mówimy. Starajmy się więc także doceniać to, co robią inni dla nas. Nawet, jeżeli wiemy, ze gdy powiemy coś nie miłego na temat potrawy, to powinniśmy ostre uwagi na ten temat zachować dla siebie. Wtedy na pewno każdy będzie z tego zadowolony. Każdy, kto ma różne smaki powinien jadać to, co najbardziej mu odpowiada. Czasami też nasz smak zależy od humoru.

www.miasto-dialogu.pl

Tosty śniadaniowe

0

Każdy ma swój własny sposób na śniadanie. Jedni jedzą zupę mleczną i kanapki z dżemem. Inni wolą kontynentalne śniadanie, czyli croissanty z masełkiem i konfiturami. Jeszcze inni czasami w ogóle nie jedzą śniadań z braku czasu, co oczywiście jest poważnym błędem. Najlepiej na śniadanie zjada się lekkie posiłki, takie jak mleko z płatkami kukurydzianymi, jogurt z mussli czy nieco bardziej ciężką- owsiankę. Bardzo często zjada się tez tosty śniadaniowe. Są to przede wszystkim ciepłe grzanki, które smaruje się dżemem i masłem. Można także takie chrupkie grzanki zjeść z wędliną, serem, a także z miodem, co szczególnie smakuje. Jedni tosty rozumieją nieco inaczej. Są to grzanki złożone z serowym farszem w środku. Inni oczywiście wkładają do środka jeszcze inne produkty takie jak pomidory, mięso, salami, wędliny: szynkę, kiełbasę. Oczywiście takie tosty można podawać z kawałkami kurczaka i ananasem w środku, będzie to stanowiło bardzo smaczne europejskie śniadanie. Takie hawajskie tosty wspaniale smakują z sosem czosnkowym.

www.lubiepowietrze.pl

Gotowanie proste i smaczne

0
Latte Macchiato - kawa z pianką

Pieczenie i gotowanie bywa uciążliwe. Część z nas w ogóle zrezygnowała już z samodzielnego pieczenia, bowiem w cukierniach jest już taki wybór, iż niemal nie ma sensu przygotowywanie czegoś we własnym zakresie. Kuchnia zaczyna być zajęciem dla pasjonatów, jeżeli dziecko może zjeść obiad w szkole, partner w pracy, a my na mieście w przerwie lunchowej. W weekend mogą się jednak zjawić znajomi i zatem konieczne jest podanie czegoś smacznego. Mało kto bowiem ma na tyle tupetu by podać im jedynie paluszki i krakersy. Większość ma o wiele bardziej wyrafinowane smaki. Zapewniając sobie jednak uznanie w oczach znajomych podejmujemy próby wykonania czegoś na własną rękę, jedynie częściowo korzystając z produktów czy wyrobów produkcji zewnętrznej. Można z łatwością trochę poszukiwać – w dzisiejszych czasach bowiem kulinaria można z łatwością wspierać swoje zmagania na kuchennej arenie. Babeczki owocowe czy z galaretką można przygotować na gotowych spodach, a pieczenie muffinek to bułka z masłem. Podobnie jest z gotowaniem, mamy gotowe zestawy przypraw i różne fixy, które pomogą nam gotować smacznie.

www.e-chlopak.pl

ZOBACZ TEŻ