środa, kwiecień 24, 2024

Czosnek, przyprawa znana od wieków

0
Kuchnia marokanska

Polska kuchnia od wieków nie może się obejść bez tej najzwyklejszej przyprawy. Czosnek od wieków uprawiany był w przydomowych ogródkach, jako roślina mająca duże znaczenie w medycynie ludowej, oraz codziennej kuchni. Pieczony czosnek wykorzystywany był i jest do smarowania chleba, wieprzowina, dziczyzna, wołowina nabierają znakomitego smaku i kruchości, a medycynie ludowej, domowej, ma ogromne znaczenie jako roślina uodparniająca, przeciwdziałająca grzybicom, zwalczająca bakterie. Dla tych, którym zapach czosnku przeszkadza, farmaceuci opracowali ekstrakt z czosnku zamknięty w żelowych kapsułkach, równie skuteczny, jak zjedzone na surowo świeże ząbki czosnku, ale nie pozostawiające w ustach charakterystycznego zapachu. Niestety, w naszych sklepach pojawiły się duże ilości czosnku sprowadzanego z Chin – niestety, zdecydowanie różni się od naszego, który może nie jest tak okazały, ale ma o wiele więcej dobrych właściwości niż ten sprowadzany z Azji. Chiński czosnek może zawierać pleśń, grzyby oraz substancje chemiczne groźne dla człowieka.

www.dessire.pl

Tylko które wybrać?

0

Co ciekawe, największy problem, z wyborem konta bankowego, mają młodzi Polacy, zaczynający swe dorosłe życie. Niestety, ich wiedza z zakresu ekonomii, oraz produktów jakie posiadają do wykorzystania, jest często zerowa, konto bankowe ma za zadanie, ułatwić dostęp do pieniędzy. Mało kiedy, już w tym wieku, ludzie wybierając swoją markę na rynku, kierują się indywidualnymi potrzebami jeśli chodzi o konto bankowe Nie chodzi o to, że na takich luźnym podejściu, będziemy stratni, ani nie powinna istnieć potrzeba, zapoznania się ze wszystkimi ofertami, warto jednak aby wiedzieć, jakie konto bankowe bynajmniej nasze, ma swoiste właściwości. To chyba, aż takie trudne, nie powinno być, zebrać wszelkie informacje, i analizować, choć na rynku pojawiły się usługi skierowane wyłącznie do określonego grupy odbiorcy. Także jeżeli w tym przypadku, mówimy o wieku, potencjalnego konsumenta, choć z drugiej strony, każdy kto otwiera konto w banku, powinien wiedzieć, jaka odpowiedzialność na niego spada. W ten sposób to młody obywatel, ma większy dostęp, do posiadanych przez siebie finansowych profitów.

www.paralotna.pl/

Niezbędna wizyta u specjalisty

0

Najczęściej mamy do czynienia z chorobami łagodnymi i przebiegającymi mało inwazyjnie. Leczenie nie zajmuje zbyt wiele czasu i co dla nas najważniejsze, choroby te nie mają powikłań. Hemoroidy to dolegliwość wstydliwa ze względu na miejsce jej występowania. Hemoroidy możemy podzielić na cztery stopnie jej zaawansowania i konieczna jest prawidłowa diagnoza. Wybranie sposobu leczenia jest niezwykle istotne aby w sposób szybki i jak najmniej uciążliwy pozbyć się przypadłościWarto zaznaczyć że jeśli leczenie będzie zbyt inwazyjne lub zbyt zachowawcze możemy doprowadzić do rozwoju lub wielu powikłań. Najważniejsze podczas badania jest wykluczenie innych chorób mających podobny przebieg do hemoroidy. Chodzi tutaj w głównej mierze o chorobie nowotworowej. Rozpoczęcie leczenia na własną rękę może przynieść skutek kiedy choroba nie jest jeszcze rozwinięta. Najlepszym rozwiązaniem zawsze jest wizyta u proktologa. Skuteczne pozbycie się choroby umożliwia pomoc specjalisty i zażywanie najlepszych leków.

www.bytovia.pl

Kultura jedzenia

0

Czy mamy w sobie jeszcze kulturę jedzenia? Większość ludzi oczywiście stołuje się dzisiaj na mieście i nie ma się czemu dziwić. Tanie żarcie jest smaczne i stosunkowo tanie, ale czy nie warto od czasu do czasu przywrócić starych, dobrych rodzinnych tradycji jedzenia przy wspólnym stole obiadu lub kolacji zrobionej całkowicie od podstaw. Zobaczysz, że mając takie nastawienie zaczniesz się o wiele lepiej czuć, a przy okazji odkryjesz w swoich współdomownikach pasję do spędzania razem wolnego czasu. Kultura jedzenia zmienia się jednak dynamicznie na przestrzeni ostatnich lat. Niektóre nawyki i mody przechodzą z państwa do państwa i mało kto nawet orientuje się co od kogo pochodzi. Żyjąc w erze globalizacji często nie potrafimy sobie uświadomić, że korzystamy z wiedzy i doświadczenia kulinarnego pokoleń wielu ludzi rozsianych po całym świecie. To jest właśnie jedna z najpiękniejszych rzeczy związanych z jedzeniem. Nie ma po prostu żadnych ograniczeń i granic. Każdy człowiek lubi spędzać czas z innymi ludźmi przy wspólnym stole. Jest to naprawdę cecha warta pielęgnowania. Współczesny świat zbyt szybko przemija, aby czasami się nie zatrzymać nawet z obcym człowiekiem i porozmawiać przy jedzeniu.

www.flipeo.pl

To już problem globalny, choć o tym głośno się nie mówi

0

Sposób oraz tempo zapożyczania się, w bankach oraz instytucjach finansowych na całym świecie staje się ogromnym problemem, z którym nikt nie potrafi sobie poradzić. Niestety nie prezentujemy się wcale korzystnie, w naszym przypadku już niewielkie pożyczki gotówkowe są zdecydowanie za drogą opcją. Co ciekawe w czasach kiedy banki informują o kryzysie, a klienci o braku pieniędzy to właśnie pożyczki gotówkowe cieszą się największym popytem. Zresztą wystarczy spojrzeć na nowe podmioty finansowe w postaci parabanków, gdzie szybkie i dostępne bez weryfikacji pożyczki gotówkowe, zyskują uznanie w oczach konsumentów. Najlepsze jest to, że większość z nich nawet nie interesuje koszta jaka taka niewielka kwota generuje, tutaj każdy ma prawo do korzystania z takich usług lecz czy rzeczywiście zdaje sobie sprawę, na co się właśnie godzi? Mówimy o świadomości finansowej oraz konsumenckiej, czyli wiem na ile mogę sobie pozwolić oraz czy rzeczywiście jest mi to potrzebne, mało kto jednak o tym pamięta a problem zadłużania się ludzi na całym świecie, nie jest w żaden sposób regulowany.

www.portucale.pl/

Najczęstsze przyczyny cukrzycy typu pierwszego i drugiego

0

Cukrzyca typu pierwszego, będąca cukrzycą insulinozależną dotyczy zachorowań u młodych ludzi, a podstawową przyczyną jest niszczenie komórek trzustki przez układ odpornościowy człowieka, co prowadzi do tego, że trzustka przestaje wydzielać insulinę, a my stajemy się zależni od jej zewnętrznego źródła. Cukrzyca drugiego typu ma pewne uwarunkowania genetyczne, jednak podstawową przyczyną, która odpowiedzialna jest za jej wystąpienie jest otyłość brzuszna, która powoduje to, że insulina nie jest w stanie poprawnie oddziaływać na komórki, co prowadzi do zaburzenia w jej działaniu. Jak nie trudno się domyślić przyczyną otyłości jest zazwyczaj bark aktywności fizycznej, więc i ją pośrednio możemy uznać za źródło występowania choroby, jaką jest cukrzyca. Stąd tak ważne jest, aby profilaktyka przed cukrzycą opierała się na aktywnym spędzaniu czasu wolnego oraz na zbilansowanej diecie, która dostarcza organizmowi wszystkiego co ten potrzebuje, ale w optymalnych ilościach.

www.mordewind.pl

Aranżacja i wyposażenie kuchni

0

Ludzie poświęcają wiele uwagi i energii na to, by urządzić swoją kuchnię. Nic w tym dziwnego, kuchnia jest bowiem niezwykle ważnym pomieszczeniem każdego domu, dlatego każdy chce, by była urządzona według upodobań i gustu samych mieszkańców oraz by dodatkowo była praktyczna i funkcjonalna, gdyż to właśnie w kuchni każdego dnia gospodynie domowe spędzają sporo czasu. Aranżacja kuchni nie ogranicza się wyłącznie do wyboru pięknych mebli. Wręcz przeciwnie, znaczni ważniejsze jest wyposażenie kuchni w różnego rodzaju sprzęty i urządzenia, które nie tylko ułatwiają samo gotowanie ale także wydają się być niezastąpionym i niezbędnym elementem każdej kuchni. Trudno byłoby powiedzieć, iż brakuje wyboru, na rynku bowiem pojawia się szereg produktów, urządzeń i akcesoria kuchennych, różnych producentów, różniące się pełniącymi funkcjami, jakością oraz przeznaczeniem. Oprócz naprawdę profesjonalnych sprzętów, wykorzystywanych w działach gastronomii, można natknąć się na masę akcesoria przeznaczonych do użytku domowego.

www.fajnaoferta.pl

Jajka a kulinaria potraw świątecznych

0

Każdy z nas wie, że jaja kurze to nieodzowne elementy składników potrzebnych do przygotowania potraw, gdzie jajka używane są do wyrobu ciast czy też panierowania kotletów. Oczywiste także jest to, że, na co dzień zużywamy ich bardzo wiele, a w okresie świąt i karnawału jeszcze więcej. Warto także wspomnieć, że w sytuacji jakiejkolwiek okazji stajemy przed wyzwaniem przygotowania posiłku dla większej ilości osób. Natomiast w większości przypadków zapominamy o umyciu jaj przed ich użyciem, gdzie powinno nam wejść w nawyk nieustanne mycie produktów spożywczych. Wydawać się może, że jajo jest czyste natomiast na jej powłoce mogą być tysiące bakterii, które powodują choroby. Na szczęście bardzo mało słyszy się o chorobach, stąd wnioskujemy, że nasze organizmy są wystarczająco odporne. Jednakże przed użyciem jaja warto się upewnić, czy jajko jest odpowiednio świeże, aby można było go użyć. Możemy to sprawdzić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy jajko wrzucić do pojemnika z wodą, gdzie jajo świeże opadnie na dno.

www.mimamo.pl

Nowoczesna, australijska kuchnia fusion

0
Kuchnia orientalna dla osób z nadwagą

Australijską kuchnię można nazwać najbardziej nowoczesną kuchnią świata – dzięki napływowej ludności z całego świata, łączy ze sobą wiele kulinarnych kultur, ale także nie zapomina o kuchni rdzennych mieszkańców – Aborygenów, znajdując w niej inspirację do kolejnych potraw. Początki kuchni australijskiej, to kuchnia brytyjska, która nie wniosła tu nic ciekawego. Szefowie kuchni poszukiwali nowych smaków, a dominującymi było bogactwo kuchni azjatyckich – z Tajlandii, Indonezji, Indii, Japonii. Wraz z osiedleniem się w Australii Amerykanów, wpływy tej kuchni natychmiast znalazły swoje odzwierciedlenie w nowych potrawach. Od dawna, w kuchni australijskiej wykorzystuje produkty pochodzące z tego kontynentu, dodając do nich przepisy azjatyckie, lub odwrotnie. Poszukiwane są wciąż nowe smaki. Australijczycy preferują wołowinę i cielęcinę, które to mięsa doprawiają trawą cytrynową, szafranem, kolendrą, kardamonem. Popularne są tu szpinak i buraczki, ale serwowane w nietypowy sposób – na przykład z szafranową polentą. Bez trudu znajdziemy tu także owoce durianu z Tajlandii, które znajdują swoje zastosowanie w kuchni fusion. Ze względu na swoje położenie, w Australii znajdziemy niepowtarzalne bogactwo owoców morza i ryb, przyrządzane na wiele sposobów, zawsze świeże i pachnące oceanem. Kuchnia brytyjska też ma się tu dobrze – miłośnicy puddingów i kidney pie znajdą je bez trudu.

www.amer-tour.pl

Smaki pór roku

0

Wielokrotnie zdarzyło się chyba każdemu usłyszeć stwierdzenia „smaki lata”, albo „smaki wiosny”, „smaki zimy” czy „smaki jesieni”. I pewnie większość, słysząc ten tekst, zastanawiała się, o co chodzi i co autor miał na myśli. Przecież nie chodzi o jedzenie drzew z aktualnym kolorem liści czy o jedzenie trawy. No to raczej oczywiste, że nie. Chodzi jednak o to, że niektóre potrawy są potrawami sezonowymi, bo główne ich składniki są dostępne jedynie podczas danej konkretnej pory roku. Np. placków z cukinii w zimie nikt nie zrobi, bo skąd wtedy weźmie cukinię? Mrożona się nie nadaje przecież. Zatem takie placki są letnią potrawą sezonową i reprezentują smak lata. Smakiem wiosny są wszelkiego rodzaju nowalijki i inne świeże warzywa. W zimie one smakują zupełnie inaczej. Poza tym ciężko w zimie o świeżą rzodkiewkę czy szczypiorek. No, chyba że spod folii i ciepłych warunków, ale to już nie to samo, co na wiosnę . Zatem taka rzodkiewka będzie jak nic smakiem wiosny. Smakiem jesieni mogą być np. jabłka zerwane w sadzie, które w miarę swojej świeżości, przyniesione do domu, wydzielają charakterystyczny miły aromat. O smak zimy pewnie zdecydowanie gorzej, ale może to być choćby jakieś niesamowicie trudne do zrobienia ciasto, którego przez cały rok się nie robi ze względu na brak czasu.

www.cyber-fly.pl

ZOBACZ TEŻ